صحافی
- chapbesat
- خدمات چاپ مرکزی بعثت
Table of Contents
Toggleصحافی چست؟
صحافی یا همان جلد کردن یکی از مهمترین مراحل فرآیند طراحی و چاپ کتاب است و به عمل تاکردن، ترتیب و قرار دادن فرم های تا شده در کنار هم و سپس ته دوزی و جلد گذاشتن و در انتها برش دادن کتاب میگویند.
اگر شما مجموعه ای موفق از صفحات گردآوری کرده اید و اکنون به چیزی محکم نیاز دارید تا برگه های کاغذ یتان را محکم در کنار هم قرار دهد، اینجاست که هنر صنعت صحافی به میان میآید.
صحافی علاوه بر کاربردش که در کنار هم نگه داشتن اوراق است باعث زیبایی و دادن سبک به کتاب نیز میشود.
انواع روش های مرسوم صحافی
روش های زیادی برای صحافی کتاب وجود دارد که بسته به نوع کتاب و نشریه و کاربرد آن میتوان کتاب را صحافی کرد. در این مقاله از چاپ بعثت قصد داریم شما را با چند روش اصلی صحافی کتاب و نشریه آشنا کنیم تا راحت تر سفارش چاپ و صحافی خود را انجام دهید.
- دوخت (نخی یا مفتولی)
- صحافی کامل یا ته چسب
- صحافی گالینگور یا جلد سخت
- صحافی فنری یا سیمی
صحافی کامل یا ته چسب
صحافی کامل یا ته چسب به روشی میگویند که در آن لایه نازک چسب را جهت جلد کردن فرم ها (مجله، بروشور و کتاب) تزریق و بعد جلد گذاری میکنند. در این شیوه معمولا از چسب سرد یا گرم پلیاورتان استفاده میشود. برای اینکه چسب به خوبی عمل کند قسمت هایی از کتاب که قرار است به آن چسب تزریق شود ناهموار میکنند.
صحافی گالینگور یا جلد سخت
صحافی گالینگور مراحل بیشتر و پیچیده تری دارد.
مراحل صحافی گالینگور:
جلد سازی
در این مرحله مقوا در اندازه های لازم برش میخورد و روی آن کاغذ ضخیم یا پارچه میچسبانند. سپس عطف را با نوارهای کاغذی ضخیم به پارچه زیرین آن میچسبانند بعد لبههای پارچه به داخل تا میشود و به مقوا میچسبد.
چاپ جلد
اطلاعاتی مثل نام کتاب، نام نویسنده و اطلاعات دیگر کتاب روی جلد و عطف چاپ میشود. این امر با روش های طلاکوبی یا چاپ عادی انجام میشود.
جلد گذاری
این بخش مرحله نهایی صحافی گالینگور است. در این بخش آستر نهایی و پارچه مشبک به عطف کتاب چسبانده میشود و فرمها داخل جلد قرار میگیرند. بعد با استفاده از فشار فرم ها به قسمت عطف و داخل جلد چسبانده میشوند سپس کتاب ها زیر پرس قرار میگیرند تا مقاوم و خشک شوند.
مزایا و معایب صحافی گالینگور
از مزایای این نوع صحافی میتوان به توان بالای این صحافی در نگهداری صفحات کتاب اشاره کرد به همین خاطر است که برای صحافی کتاب های ارزشمند و نفیس این نوع این نوع سفارش چاپ و صحافی را به کار میبرند ولی یکی از عیوب این نوع صحافی هزینه بالای آن و سنگین شدن محصول است.
صحافی سیمی یا فنری
یکی از روش های صحافی که این روزها بین دانش آموزان و دانشجویان رواج دارد و برای سفارش صحافی کتاب خود آن را انتخاب میکنند سیمی کردن است. این روش شامل یک سیم فنری که میتواند از جنس فلز، پلاستیک یا فلز با روکش پلاستیک پلاستیک باشد که از بین سوراخ پانچ های روی محصول رد میشود.
در این روش صفحات کتاب به آسانی کامل باز میشود. هزینه پایین و نداشتن محدودیت در تعداد صفحات برای صحافی از مزایای این نوع صحافی است.
نکات مهم در انتخاب نوع صحافی
برای اینکه بتوانید سفارش صحافی کتاب خود را به بهترین شکل انجام دهید باید به یک سری نکات توجه کنید:
کاربرد کتاب: بسته به اینکه کتاب ها و نشریه ها چه کاربردی دارند و چقدر مورد استفاده قرار میگیرند در انتخاب نوع صحافی موثر است.
بودجه: باید توجه کنید چه مقدار میتوانید برای صحافی کتاب هزینه کنید، مثلا برای صحافی گالینگور هزینه بیشتری نیاز است تا صحافی چسبی.
تعداد صفحات کتاب: کتاب هایی که صفحات بیشتری دارند نیاز به صحافی محکمتر و مقاوم تری دارند تا صفحات کتاب به آسانی از هم سوا نشوند.
جمع بندی
صحافی مهمترین بخش از فرایند چاپ و نشر کتاب است چرا که آخرین مرحله از چاپ و تولید محصول است، و تاثیر زیادی بر عمر،
دوام و زیبایی شناختی محصول دارد. به همین دلیل برای سفارش چاپ و صحافی کتاب یا محصولتان باید به مراکز معتبر مراجعه کنید.
chapbesat وبسایت
شهرام چگینی کارشناس ارشد تکنولوژی معماری ساکن کرج